1. Főoldal
  2. //
  3. 2022
  4. //
  5. Hetedhét határon túlról –...

Hetedhét határon túlról – A hazai táj messziről nézve

2022. június 25., 18:00

Hazánknak nincsenek magas hegyei, nincs tengerpartja, a messziről jött emberek mégis ismerik a “pusztát”. De milyennek látjuk mi a Hortobágyot vagy hazánk más különleges tájait, ha Ázsia vagy éppen Amerika felől nézzük őket?

Népmeséink és népdalaink telis-tele vannak természeti képekkel ̶ áradó folyóval, bimbóban maradt rózsával, sűrű sötét erdővel ̶ amelyek számos rejtett üzenetet közvetítenek. De hogyan képeznek e képek hidat a magyar táj, a paraszti kultúra íratlan szabályai és az emberi lét alapvető kérdései között? És hogyan népesítették be, lelkesítették eleink a köröttük élő tájat tündérekkel vagy boszorkányokkal? Miben hasonlóan és miben különbözően mint a körülöttünk élő népek? Botanikus, zoológus és nyelvész ül egy asztalhoz, és járja körbe a kultúra és a természet találkozását.

Társaság a köbön

Baranyiné Kóczy Judit, nyelvész
Molnár Csaba, botanikus
Lengyel Szabolcs, zoológus
Molnár Zsolt, etnoökológus
Moderátor: Élő Anita, újságíró

Koncert:
Ninsar: Crescendo of the Sacred

Bár a rendezvény délutánján elsötétült az ég, és eleredt az eső, a legkitartóbb Kert a köbön közönség így is eljött, és mire elkezdődött a program, már újra hétágra sütött a Nap! A beszélgetést – amely igazán érdekes volt – a Spotify-on, vagy a Kert a köbön RSS oldalán meghallgathatják az alábbi linkek valamelyikére kattintva:

Spotify:
https://open.spotify.com/episode/6zbBL6MZPUqDkBGRWPt5Yt?si=3c82ff03ade7403c

RSS:
https://rss.com/podcasts/kert-a-kobon/

Addig is az alábbi kisfilmmel és képekkel szeretnénk érzékeltetni a program hangulatát: