1. Főoldal
  2. //
  3. 2021
  4. //
  5. Darwin dallamai és a...

Darwin dallamai és a Budapesti Vonósok koncertje

2021. július 2. 19:00

Podcast

A rendezvényen készült felvétel a képre kattintva meghallgatható.

Az első esti programra július 2-án, pénteken 19 órakor kerül sor, amelynek keretében a zene és az evolúció összefüggéseire mutat rá Szilágyi András, evolúcióbiológus, Bősze Ádám, zenetörténész és Stumpf András, újságíró. A társaság a köbön ezúttal három teljesen más területről érkező szakembert ültet egy asztal mellé, de mindhárman területük rocksztárjai, amely garanciát ígér arra nézve, hogy a tudományról való beszélgetés lehet igencsak szórakoztató.

A zene szeretete kultúrákon és korokon átívelő egyetemes emberi tulajdonság. De mit mond az evolúcióbiológia az ember zeneszeretetének eredetéről? Hogyan szolgálta a szóbeliség megjelenése előtt a zene a túlélést? Miért nem veszett ki az ének és a zene a beszéd kifejlődése után? Miért jobb az emberek beszédképessége, mint a zenei? Miért énekelnek minden kultúrában a kisgyerekeknek? Miért szeretjük a zenét inkább társaságban? Milyen zeneszerző az evolúció? És a legfontosabb: miért olyan jó zenét hallgatni?

Az influenszerek korában üdítő színfolt lehet ez a tudásra és hitelességre építő beszélgetés, amelyet követően a közönség a Budapesti Vonósok kamaraegyüttes nyáresti vonósnégyes koncertjét hallgathatja meg, amelyen felcsendülnek majd Haydn: Napfelkelte, Puccini: Krizantémok, Mozart: Kis éji zenéjének és Michael Haydn: G-dúr notturno dallamai.

De mit ér a péntek nyáreste egy pohár hideg bor nélkül? Az est borának ezúttal a Grand Tokaj Pillanat gyöngyözőborát választották a szervezők.